Contact
Inloggen Inschrijven
Wachtwoord vergeten?
Venster sluiten

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn huurwoning ruilen?

Uw verhuurder bepaalt of u uw woning mag ruilen tegen een andere huurwoning. Vervolgens moet u zelf een ruilpartner vinden. Als u een sociale huurwoning wilt ruilen moeten u en uw ruilpartner voldoen aan de voorwaarden voor passendheid. Onder andere voor het verkrijgen van een huisvestingsvergunning.

Heb ik een inschrijving bij WoningNet nodig voor woningruil?

Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning moet u voldoen aan de bindingsvoorwaarden van de regio Utrecht. Voor sociale huurwoningen heeft u een huisvestingsvergunning nodig en die wordt pas toegekend als u staat ingeschreven bij WoningNet en aan de bindingsvoorwaarden voldoet.

Voorwaarden voor woningruil

 

Er zijn voorwaarden verbonden aan woningruil.

Bij woningruil in de regio Utrecht gelden de volgende voorwaarden:

  • Er is  toestemming van de verhuurders;
  • Er is geen sprake van een huurachterstand; 
  • U en uw ruilpartner voldoen aan de voorwaarden voor het verkrijgen van een huisvestingsvergunning. De verhuurder van de woning vraagt deze vergunnning voor u aan. Uw inkomen moet passen bij de rekenhuur van de nieuwe huurwoning. Zie hiervoor de huur-inkomentabel.

Bij woningruil tussen de regio Utrecht en een andere regio gelden aanvullende voorwaarden:

  • De ruilpartner die vanuit een andere regio in de regio Utrecht gaat wonen moet voldoen aan de voorwaarden voor het verkrijgen van een huisvestingsvergunning. De verhuurder van de woning vraagt deze vergunning aan.
  • Er geldt een uitzondering als u voldoet aan de bindingsvoorwaarden (of daarvan bent vrijgesteld) in de gemeente waar u naartoe gaat. In dat geval hoeft de ruilpartner die in de regio Utrecht wil wonen niet te voldoen aan de voorwaarden voor het verkrijgen van een huisvestingsvergunning.

Let op: een woningcorporatie kan aanvullende regels voor woningruil hanteren. Informeer daarom altijd bij de woningcorporatie naar de voorwaarden.