Inloggen ? Inschrijven ? Help?

Doorzoek de website


Annuleren
×

Welkom

Passend toewijzen

Per 1 januari 2016 mogen woningcorporaties van de overheid geen duurdere sociale huurwoningen meer verhuren aan woningzoekenden met een inkomen onder de huurtoeslaggrens. Dit noemen we passend toewijzen. Of u een inkomen onder de huurtoeslaggrens heeft, hangt af van de hoogte van uw inkomen, uw gezinssituatie en uw leeftijd. Hieronder ziet u wat passend toewijzen voor u betekent.

Infografic passend toewijzen

Valt u onder één van de categorieën in het overzicht? Dan geldt er voor u een maximale huur. Passend toewijzen betekent niet dat u minder kans maakt op een woning. U krijg namelijk voorrang voor de meeste woningen met een huur die onder uw maximale huur ligt. Ook gaan de corporaties meer goedkopere woningen aanbieden.

Hoe werkt het?
Niet elke corporatie doet dit op dezelfde manier. De meesten verlagen vooraf de huur en bieden de woning aan tegen deze huurprijs. U kunt niet reageren op het duurdere aanbod van die corporaties. U zult echter ook woningen tegenkomen met een huur die boven uw maximum ligt, waarop u toch kunt reageren. Dit komt omdat de corporatie de huur verlaagt wanneer blijkt dat het inkomen van de kandidaat-huurder onder de huurtoeslaggrens ligt.

Belangrijk
De regels zijn ingewikkeld, maar eigenlijk zijn dit de belangrijkste zaken die u moet weten:

  • Zorg dat uw inkomensgegevens kloppen. U voorkomt hiermee dat u pas na een woningaanbieding hoort dat u de woning niet mag huren.
  • Wanneer u inlogt, bepaalt de website automatisch op basis van uw gegevens op welke woningen u kunt reageren. U hoeft dus niet zelf na te gaan of u wel kunt reageren.
  • Lees altijd goed de advertentie. Hierin staan altijd de voorwaarden en eventuele voorrangsregelingen vermeld.

Vragen
Heeft u nog vragen over passend toewijzen? De medewerkers van het Klantcontactcentrum staan voor u klaar.

Uitleg ?

x
Helpfunctie actief

De helpfunctie is nu actief. Klik bij een onderwerp op het ?-icoon om uitleg te krijgen. Klik nogmaals op Help? om de helpfunctie te sluiten.